Miksi palkinnoilla on väliä?

Eilen torstaina oli taas RIL-Palkinnon saajan julkistamisen aika. Onnittelut OP:n arvovaltaisen pääjohtajan Reijo Karhisen valitsemalle voittajalle!

Mutta miksi tällaisilla palkinnoilla on väliä? Onko palkintoja rakennusalalla kenties liikaakin? Minun mielestäni palkinnot ovat tarpeen. On todella tärkeää, että osaajat saavat tunnustusta. Hyvin tehdyn työn noteeraamisella on iso merkitys ihmisten motivaatiolle. Arvostamme niitä, jotka tekevät vaativia asioita aidolla ammattiylpeydellä toimialasta riippumatta, ja tämä on hyvä tuoda myös näkyviin.

Rakentamisessa projektit ovat hajallaan eivätkä niiden tekijät ehkä juurikaan pääse omakohtaisesti tutustumaan toistensa aikaansaannoksiin. Siksi juuri tällä alalla on olennaista, että onnistuneita ja teknisesti haastavia hankkeita nostetaan esiin palkintojen ja median keinoin.

Ehdotukset RIL-Palkinnon saajaksi tulevat laajasti kentältä

RIL-Palkinto ei ole heijastuma RIL:n hallituksen tai toimiston väen mielipiteistä, vaan RIL:n jäsenistö pääsee yhdessä kaikkien alan toimijoiden kanssa vaikuttamaan ehdokkaisiin ja sitä kautta palkinnonsaajaan. Kuka tahansa RIL:n jäsen voi siis tehdä ehdotuksia, joista asiantuntijaraati valitsee finalistit. Karhinen on valinnut voittajan kolmen finalistin joukosta, joten finaaliin pääseminen tarkoittaa jo sitä, että on aika kovassa seurassa.

RIL-Palkinnon saajan valitsijat ovat usein tarkoituksella alan ulkopuolisia henkilöitä. Vuosien varrella palkinnonsaajasta on ollut päättämässä muun muassa ministereitä ja tasavallan presidentti. Ulkopuoliset henkilöt eivät toki ole rakentamisen asiantuntijoita, mutta juuri siksi he katsovat alaa ulkopuolisin ja tuorein silmin. Heidän valintansa ilmentävät sitä, miten rakennusinsinöörien työ yleisesti nähdään ja mitä asioita siinä arvostetaan.

Pärjätä voi muullakin kuin koolla

Usein niin RIL-Palkinnon kuin muidenkin alan palkintojen voittajat ovat isoja, merkittäviä hankkeita, eikä siinä mitään pahaa tietenkään ole. Kuitenkin kilpailuihin voitaisiin aivan hyvin ehdottaa myös osaamista, innovaatioita, tuotekonsepteja tai muita vastaavia, jotka eivät ehkä liity näyttäviin hankkeisiin, mutta jotka muuttavat ja uudistavat alaa.

Tällainen konsepti voisi vaikka olla kahden viikon putkiremontti, joka on viime aikoina saanut paljon julkisuutta. Myöskään vuoden 2015 palkinnonsaaja eli Presidentinlinnan pohjanvahvistustyöprojekti ei ollut ehkä kooltaan valtava hanke, mutta siinä korostui kiistatta aivan tietty erikoisosaaminen.

Kannustan jäsenistöämme miettimään ja ehdottamaan tulevan vuoden aikana kannattaa ehdokkaita, jotka liittyvät myös muuhun kuin suuriin hankkeisiin!

Tuomas Särkilahti
puheenjohtaja, RIL