Vuoden 2014 Puupalkinto Göstan Paviljongille

pe 28. marraskuuta 2014 08.13.00

Vuoden 2014 Puupalkinnon sai Serlachius-museon Göstan Paviljonki, jonka ovat suunnitelleet MX_SI Architectural studio Barcelonasta Espanjasta ja arkkitehtitoimisto Huttunen – Lipasti – Pakkanen Oy.

Gösta Paviljonki on arkkitehtuuriltaan korkeatasoinen, paikan arvoja kunnioittava ja sen sisätilat ovat vaikuttavat. Gösta on valloittava esimerkki puun käytöstä julkisessa rakennuksessa. Museo on rakennuksena uusi käyttöalue puulle.

Göstan puun käyttö on konstailematonta. Puurakenne on keskeinen osa rakennuksen sisä- ja ulkopuolen arkkitehtuuria ja antaa rytmin koko rakennukselle. Puuarkkitehtuuri ei kuitenkaan ole päällekäyvää vaan tausta varsinaiselle tarkoitukselle eli näyttelytoiminalle.

Korkeatasoinen työn jälki ansaitsee erityishuomion. Göstan puuosien ja paikallisen rakennustyön laatu ovat erinomaiset. (Kuva: Serlachius museot Pedro Pegenaute)

Kohteen suunnittelusta ja toteutuksesta ovat vastanneet:

  • Arkkitehtisuunnittelu: espanjalainen MX_SI Architectural studio / Boris Bezan, Hector Mendoza ja Mara Partida sekä Arkkitehtitoimisto Huttunen – Lipasti – Pakkanen Oy / pääsuunnittelija Pekka Pakkanen ja projektiarkkitehti Uula Kohonen
  • Tilaaja: Gösta Serlachiuksen taidesäätiö / Henrik de la Chapelle
  • Rakennuttajakonsultti: Ramboll CM Oy / Lauri Blom
  • Rakennesuunnittelu: A-Insinöörit Oy / Launo Laatikainen
  • Urakoitsija: Jämsän Kone- ja Rakennuspalvelu Oy / Matti Järvelä
  • Puuosatoimittaja: Late-Rakenteet Oy / Veijo Lehtonen

Kolme kunniamainintaa: Mansikkamäen koulu, Talo Riihi ja Konserttitalo KIlden

Kilpailun taso oli tänä vuonna todella korkea ja moni kilpailun loppusuoralle päässeestä olisi ansainnut palkinnon. Siksi tuomaristo päätti poikkeuksellisesti jakaa puupalkinnon lisäksi peräti kolme kunniamainintaa.

Mansikkamäen koulu edustaa kauniilla tavalla normaalia julkista palvelurakennusta ja on varmaotteista, rauhallista puusta rakennettua arkkitehtuuria. Koulussa on miellyttävät ja iloiset sisätilat, jotka houkuttelevat opettamaan ja oppimaan. Erityistä rakennuksessa on lähipuun käyttö ja alueen omat puuosatoimittajat. Mansikkamäen koulun on suunnitellut arkkitehdit Timo Koljonen ja Roope Rissanen Linja-arkkitehdit Oy:stä. Kohteen tilaaja on Kouvolan kaupungin tilaliikelaitos.

Talo Riihi uudistaa pientalorakentamisen ajattelua. Se on kaunis, moderni versio perinteisestä pohjalaisesta pihapiiristä. Kohde on erinomainen näyttö kokonaisvaltaisesta puun käytöstä pientalorakentamisessa. Kaksoisjulkisivut ovat mielenkiintoiset. Hankkeen luonnonmukaisen rakentamisen periaatteiden soisi yleistyvän laajemminkin. Talo Riihen on suunnitellut arkkitehti Anssi Lassila arkkitehtitoimisto OOPEAA:sta.

Konserttitalo Kilden on huikeaa arkkitehtuuria, joka antaa koko alueelle uuden luonteen. Puun käytöllä on keskeinen rooli rakennuksen ilmeen ja hengen luomisessa. Puun käyttö on materiaalisesti ja tilallisesti huippuluokkaa. Kohde nostaa hienosti esille myös suomalaisen arkkitehtuuriviennin mahdollisuudet. Kohteen suunnittelija on Janne Teräsvirta ALA-Arkkitehdit Oy:stä. Kohteen tilaaja on Teater og Konserthus for Sörlandet IKS.

Kaikki Puupalkintoehdokkaat on esitelty osoitteessa: www.woodarchitecture.fi/puupalkinto

Gösta myös yleisöäänestyksen voittaja

Woodarchitecture.fi-sivustolla olleen yleisöäänestyksen suosikiksi nousi niin ikään Göstan paviljonki, joka sai 19 % annetuista äänistä. Toiselle sijalle ylsi Lakean puukerrostalo Lintuviita 2 Seinäjoella, 13,2 %, ja kolmas oli Mansikkamäen koulu, 12,8 %.

Vuoden 2014 palkintolautakuntaan kuuluivat:

  • Suomen Metsäsäätiön toiminnanjohtaja Liisa Mäkijärvi
  • Rakennustietosäätiön yliasiamies, professori Matti Rautiola
  • Aalto yliopiston professori Pirjo Sanaksenaho
  • Rakennuslehden päätoimittaja Veijo Käyhty

Palaa edelliselle sivulle