Uusiutuvien lähienergioiden käyttöä rakennuksissa lisättävä – lähitulevaisuuden suuri haaste

ti 6. toukokuuta 2014 14.00.00

Uusiutuvan lähienergian käyttöä halutaan lisätä mm. Suomen kansallisessa energia- ja ilmastostrategiassa. Taustalla ovat EU:n ilmasto- ja energiapolitiikan keskeiset sitoumukset. Rakennusten energiamääräykset ovat tiukentumassa ja viimeistään vuonna 2021 tulee uusien talojen olla ”lähes nollaenergiataloja”, mikä edellyttää merkittävää rakennus- ja aluekohtaisten uusiutuvien lähienergioiden käyttöä. RILin uusi julkaisu tuo uusiutuvan lähienergian hyödyntämiseen liittyvää tietoa suurten rakennusten suunnittelijoille.

Uudet vaatimukset tulevat edellyttämään kaikilta alan toimijoilta uutta asennetta ja oman osaamisensa päivittämistä. RILin yhteistyössä alan toimijoiden kanssa laatiman uutuusjulkaisun RIL 265-2014 Uusiutuvien lähienergioiden käyttö rakennuksissa tavoitteena on tarjota uusiutuvan lähienergian hyödyntämiseen liittyvää suunnittelu- ja toteutustietoa erityisesti suurten rakennusten (kerrostalot, rivitalot, toimistorakennukset, liikerakennukset, jne.) tarpeita varten. Ohje käsittelee käytössä olevia energiamuotoja sekä niiden teknisten ominaisuuksien ja mahdollisuuksien että hankeprosessiin liittyvien eri osapuolten tehtävien kannalta.

Suurissa rakennuksissa tarvitaan pientaloihin verrattuna monipuolisempia lähienergiajärjestelmiä ja suurempia yksiköitä. Julkaisussa on kuvattu järjestelmien toteuttamiseen liittyviä hankinnan, suunnittelun ja rakentamisen erityispiirteitä. Julkaisun tarkoitus on palvella sekä uudis- että korjausrakentamista.

Kohderyhminä ovat ensisijaisesti alan ammattilaiset kuten rakennuttajat, suunnittelijat (energia-asiantuntijat, arkkitehdit ja tekniset suunnittelijat), toteuttajat, laitetoimittajat, isännöitsijät sekä valvonta- ja kaavoitusviranomaiset. Ohjeen sisältöä voivat hyödyntää myös rakennusten omistajat.

Julkaisun ovat kirjoittaneet Eino Rantala (pääkirjoittaja) ja Gunnar Åström (RIL). Laadintaan ovat osallistuneet myös hankkeen yhteistyökumppanit. Ohjeen tuottamista ovat rahoittaneet ja tukeneet Aurinkoteknillinen yhdistys ry, Bioenergia ry, Callidus Oy, Kaukomarkkinat Oy, Nibe Energy Systems Oy, ONE 1, Recair Oy, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, Suomen Lämpöpumppu¬yhdistys SULPU ry, Tuulivoimayhdistys ry, Ruukki Construction Oy sekä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA), Kuntaliitto, Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra ja ympäristöministeriö.

Tilaa ohje täältä.

Palaa edelliselle sivulle