Uusi RIL-julkaisu: Asuinrakentaminen kohti lähes nollaenergiarakentamista

pe 4. joulukuuta 2015 08.11.00

Lähitulevaisuudessa edellytetään, että uudet rakennukset ovat ”lähes nollaenergiarakennuksia”. Tämän vaatimuksen asettaa eurooppalainen rakennusten energiatehokkuusdirektiivi EPBD 2010. Myös vanhojen rakennusten korjausten yhteydessä vaaditaan energiatehokkuuden parantamista. RILin uusi kirja RIL 249-2015 Energiatehokas asuinrakennus – kohti lähes nollaenergia­rakentamista on työkalu hallita näitä uusia vaatimuksia.

Uusi julkaisu on kattava tietopaketti kaikille alan osapuolille asuinrakennuksen energiatehokkuuden perusteista ja noudattamistavoista. Kirja on kauttaaltaan uusittu versio v. 2009 ilmestyneestä RILin matalaenergiarakentamista käsittelevästä julkaisusta.

”Lähes nollaenergia”-käsitteen tarkka sisältö määritellään kansallisesti. Tämä työ on ympäristöministeriössä käynnissä ja tulokset otetaan käyttöön lähivuosien aikana. Yleiset periaatteet sekä käytännön toimintatavat lähes nollaenergiarakennusten toteuttamiseksi ovat selvillä kuitenkin jo nyt.

Ohje sisältää energiatehokkaan uudis- ja korjausrakentamisen teknisiä ratkaisuja sekä systemaattiset prosessit ja menetelmät kattaen rakennuksen elinkaaren eri vaiheet: tarveselvityksen, hankesuunnittelun (investointisuunnittelu), rakennuksen suunnittelun (ehdotus- ja yleissuunnittelu, toteutussuunnittelu), rakentamisen sekä käyttöönoton, käytön ja kunnossapidon. Energiatehokkuutta tarkastellaan paitsi yleisesti myös erikseen arkkitehtuurin, talotekniikan ja rakennetekniikan näkökulmasta.

Energiatehokkuus ja rakennuksen kosteudenhallinta liittyvät kiinteästi toisiinsa. Rakennus on paksuilla lämmöneristeillä alttiimpi kosteusongelmiin kuin perinteinen rakennus, ellei rakentamisen laatuun teknisin ja hallinnollisin keinoin kiinnitetä erityistä huomiota. Kirjassa korostetaan vahvasti tätä näkökulmaa.

Ohjeen päätoimittaja ja pääkirjoittaja on Sakari Pulakka. Muita kirjoittajia ovat Kimmo Lylykangas (arkkitehtuuri), Juha Valjus (rakennetekniikka), Erja Reinikainen (talotekniikka) ja Pellervo Matilainen (rakentamisvaihe). RIListä on kirjoitustyöhön osallistunut Gunnar Åström. Laadintaan ovat osallistuneet myös hankkeen yhteistyökumppanit.  Ohjeen ovat rahoittaneet Finnfoam Oy, St Gobain Weber, Rautaruukki Oyj, ThermiSol Oy, SPU Oy, Skanska Talotekniikka Oy, Uponor Oy ja Paroc Oy. 

Tilaa nyt, julkaisu ilmestyy ensi viikolla.

Palaa edelliselle sivulle