Suunnittelualan kasvu taittui

ke 12. marraskuuta 2008 07.40.00

Tilauskannan kasvu on taittunut teollisuussuunnittelussa ja talosuunnittelun näkymiä heiken­tävät useat hankkeiden keskeytykset kotimaassa ja Venäjällä. Infrahankkeiden suunnittelun tilauskanta jatkoi kasvuaan.

Alan kokonaistilauskanta on edelleen korkea vaikka laski keväästä yhdeksän prosenttia. Tilaus­kannan perusteella töitä riittää useimmissa yrityksissä miltei puoleksi vuodeksi, siis pitkälle ensi kevääseen. Yhteensä 550 miljoonan euron tilauskannasta 73 prosenttia oli kotimaisia ja 27 prosenttia vientitöitä.

Yleinen markkinatilanne on kuitenkin heikentynyt nopeasti syksyn edetessä. Joissakin yrityksissä käydään yt-neuvotteluja lomautuksista, jotka ajoittuisivat ensi vuoden alkuun. Lomautukset saattavat loppukeväästä koskea jopa yli tuhatta suunnittelijaa, mikäli uusia hankkeita ei saada käyntiin. Ala työllistää yhteensä noin 15 000 henkeä.

Suunnittelualan tilanne on sikäli erikoinen, että väylä- ja ympäristö­suunnittelussa on edelleen puutetta osaavista henkilöistä. Samaan aikaan kuitenkin rakennussuunnittelun ja teollisuussuunnittelun henkilöstö on jo vähenemässä lähinnä määräaikaisten työsuhteiden päät­tyessä.

Infrasuunnittelun lisäksi positiivista on myös talonrakennuksen korjaushankkeiden suunnittelutöiden selvä lisääntyminen, kun rakennusalan työvoimaa on taas paremmin tarjolla.

SKOL, suhdanne

Lisätiedot:

  • Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto SKOL ry
    Toimitusjohtaja Timo Myllys
    p. 020 595 5101 tai 040 506 6066

Palaa edelliselle sivulle