RIL – PALKINTO 2008 Vuosaaren satamalle ja liikennejärjestelyille

to 13. marraskuuta 2008 17.55.00

Puheenjohtaja Antti Herlin perusteli valintaa korostamalla Vuosaaren sataman kansainvälistä merkitystä: "Suomen kansantalouden elinehto on toimiva ulkomaankauppa. Valitsemani voittaja on yksi Suomen historian mittavimpia yhdyskunta- ja infrarakentamisen hankkeita. Suomen kilpailukyky edellyttää kuljetuksilta tehokkuutta.Vuosaaren satama on nopea ja tehokas väylä maailmalle. Satamasta on tiheät laivayhteydet pohjoisen Keski-Euroopan satamiin sekä suorat yhteydet myös Suomen päätie- ja rataverkkoon.”

Helsingin uuden tavaraliikennesataman paikan löytyminen oli aikanaan vaativa prosessi. Haasteita on riittänyt myös satamaan johtavien meri- ja maaväylien suunnittelussa ja rakentamisessa. Uusi satama on rakennettu alusta pitäen tulevaisuuden tavaraliikenteen tarpeita vastaavaksi. Satama ja alueen logistiikkayritykset muodostavat palveluiltaan monipuolisen satamakeskuksen. Sataman ja siihen liittyvien yritysten toiminnan käynnistymisen seurauksena Vuosaareen muodostuu uusi mittava työpaikka-alue.

Satama otetaan käyttöön 28.11.2008. Satamarata valmistuu samaan aikaan. Sataman tilaaja on Helsingin Satama ja liikenneväylien Tiehallinto, Merenkulkulaitos ja Ratahallintokeskus.

Helsingin Sataman kappaletavaratoiminnot siirtyvät Vuosaaren satamaan. Helsingin keskustasta siirtyy 3 600 rekkaa vuorokaudessa raskaalle liikenteelle suunnitelluille liikenneväylille. Satamatoiminnoilta vapautuville alueille rakennetaan Länsisatamaan, Sörnäisiin ja Keski-Pasilaan toimitiloja ja asunnot yhteensä 45 000 ihmiselle.

Hankkeen toteuttaminen on vaatinut huipputeknisiä työsuorituksia ja lukemattomien rautaisten ammattilaisten yhteen hiileen puhaltamista. Vuosaaren sataman suunnittelu ja toteutus on tehty ympäristö huomioon ottaen.

 Vuosaaren satama ja liikenneyhteydet, palkitut

  • Projektinjohtaja Antti Mäkinen, Vuosa-projekti
  • Projektinjohtaja Pekka Kontiala, Vuoli-projekti
  • Helsingin Satama
  • Tiehallinto
  • Ratahallintokeskus
  • Merenkulkulaitos
  • Vuosaaren satamakeskus

RIL-palkinnolla on annettu tunnustusta rakennusinsinöörien osaamiselle vuodesta 1972 lähtien. Palkinto jaettiin tänä vuonna 22. kerran. Kilpailun järjestää Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL.

Kilpailusääntöjen mukaan palkittavan työn tai rakennushankkeen tulee olla kilpailuaikana parhaiten edistänyt myönteistä rakennusteknistä ja yhteiskunnallista kehitystä maassamme
.

Palaa edelliselle sivulle