Rakennusten energiatodistus uudistuu 1.6. alkaen

ti 5. maaliskuuta 2013 12.11.00

Valtioneuvosto hyväksyi 27. helmikuuta asetukset, jotka yhdessä samaan aikaan annettujen ympäristöministeriön asetusten kanssa viimeistelevät rakennusten energiatodistusta koskevan uudistuksen. Energiatodistus tarvitaan 1. kesäkuuta alkaen myös vanhan pientalon myynnin tai vuokrauksen yhteydessä, kuten muissakin rakennuksissa.

Energiatodistus kertoo rakennuksen energialuokan ja sisältää suosituksia energiatehokkuuden parantamiseen. Energialuokka tulee ilmoittaa myynti- ja vuokrausilmoituksissa. Lisäksi todistus tulee laittaa näkyville suurissa rakennuksissa, joissa yleisöpalvelutilojen koko on yli 500 m².

"Uusi todistus on entistä selkeämpi ja luotettavampi työkalu erilaisten rakennusten energiatehokkuuden vertailuun ja parantamiseen osto- ja vuokraustilanteissa. Asunto on monelle meistä elämän suurin hankinta. On tärkeää, että silloin on saatavilla luotettavaa tietoa siitä, mitä on hankkimassa”, kertoo ympäristöministeriön rakennetun ympäristön osaston ylijohtaja Helena Säteri.

”Tärkeää on myös se, että uusi todistus sisältää suosituksia energiatehokkuuden parantamiseen, joista on hyötyä sekä nykyiselle että tulevalle asukkaalle. Yksittäisilläkin muutoksilla voi olla iso merkitys. Jos esimerkiksi 1970-luvun öljylämmitteisen omakotitalon julkisivua eristetään lisää, ikkunoiden energiatehokkuutta parannetaan ja ilmanvaihtoon lisätään lämmön talteenotto, voi energiatehokkuusluokka muuttua E:stä D:ksi", Säteri lisää.

Uudistettuja energiatodistuksia tehdään heti lain voimaantulon jälkeen lähes kaikessa uudisrakentamisessa sekä myynnin ja vuokrauksen yhteydessä asuinkerrostaloissa ja uudehkoissa pientaloissa. Ennen vuotta 1980 rakennetuille pientaloille energiatodistus tarvitaan myynnin ja vuokrauksen yhteydessä vasta 1.7.2017 alkaen.

Lisää aiheesta tässä.

Palaa edelliselle sivulle