Millaisen uran jätät taaksesi?

pe 19. syyskuuta 2008 06.45.00

Mitä annettavaa nuorilla voi olla?

”Rakennusalan kehitystyön tekijöiden hartioita painavat voimakkaasti realiteetit, jolloin uusien visioiden luominen on hyvin vaikeaa. Nuorilla tätä rasitetta ei ole”, toteaa Rakennusteollisuus RT ry:n johtaja Jukka Pekkanen. Nuorison voimaan uskoo myös Teknillisen Korkeakoulun rakentamistalouden professori Juhani Kiiras: ”Menestyksen luovat ihmiset, eivät ohjelmat. Maailma on väärällään visioita ja raportteja, jotka eivät ole johtaneet mihinkään. Juuri siksi nuorison sitouttaminen alan kehittämiseen omaa valtavaa potentiaalia.”

Visiointiprojektin toteutus

Helsinkiin, Ouluun ja Tampereelle synnytetään monialaisia työryhmiä opiskelijoista ja vastavalmistuneista. Ryhmät muodostuvat yhteensä 40 henkilöstä ja ne kilpailevat loppuvuoden 2008 aikana keskenään. Annetuissa tehtävissä on kyse innovatiivisista, kyseenalaistavista ja tulevaisuuteen liittyvistä asioista, kuten asiakastarpeisista ja teknologisista mahdollisuuksista.

Tulevaisuudessa älykkäät pinnat, monifunktionaaliset tuotteet ja tekoälyn ohjaamat integroidut tietojärjestelmät muuttavat käsitystämme rakentamisen standardeista. Toisaalta kehittyvät osaamisalueet nanosta informaatioteknologiaan tuovat valtavasti mahdollisuuksia rakentamiseen ja tiloihin. Niinpä ryhmille annettavat tehtävät voivat kuulua esimerkiksi näin: ”Kuinka tulevaisuuden fyysisten ja psykologisten uhkien vaikutusta ihmisen onnellisuustekijöihi voidaan estää rakentamisella?”, ”Millaisia ominaisuuksia asuinhuoneen seinillä, lattioilla tai katoilla voisi olla?” tai ”Mitä rakennusosia kannattaisi yhdistää menestyviksi hybridituotteiksi?”

Työskentelyn tulokset arvostellaan ammattilaisraadissa ja julkisessa äänestyksessä. Parhaiten menestyneet ryhmät palkitaan tammikuussa. Lisäksi työt päätyvät eri alojen asiantuntijoiden arvioitaviksi ja jatkojalostettaviksi julkisiin keskustelutilaisuuksiin kevään aikana.

Yhteystiedot
www.tekes.fi/ota2040

Matti Sivunen
projektin koordinaattori, tekn. yo
Tekes
050 5577 104
matti.sivunen@tekes.fi

Mika Lautanala
teknologiajohtaja, TkL
Tekes
050 5577 838
mika.lautanala@tekes.fi

Palaa edelliselle sivulle