Kruunusillat-kilpailun voitto WSP Finlandin vinoköysisillalle

ti 18. kesäkuuta 2013 15.59.00

Kruunusiltojen siltakilpailun voittajaksi on valittu ehdotus Gemma Regalis. Ehdotuksen on tehnyt suomalais-brittiläinen WSP Finlandin kokoama työryhmä. Pääsuunnittelijat ovat DI Sami Niemelä ja DI Pekka Pulkkinen sekä pääarkkitehti Martin Knight.

Vinoköysirakenteella sillasta on saatu hyvin kevyt ja ilmava. Yläpuolelta kannatettu sillankansi muodostaa näyttävän merellisen portin ulapalle.

– Ehdotuksen kiistaton ansio on sillan alapuolen avoimuus, mikä vähentää maisemaa katkaisevaa vaikutusta. Siltalinja kaartaa kauniisti ja kepeän tuntuisesti Kruunuvuorenselän yli, sanoo tuomariston puheenjohtaja, apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri.

Helsinki suunnittelee merkittävää joukkoliikenneyhteyttä, joka yhdistäisi Kruunuvuorenrannan kantakaupunkiin. Kyseessä on raitiotie-, pyöräily- ja jalankulkuyhteys Kalasataman ja Kruunuvuorenrannan välille. Päätöstä sillan rakentamisesta ei ole tehty, mutta kilpailulla haluttiin selvittää erilaisia mahdollisuuksia.

Kaikki loppusuoralle edenneet ehdotukset olivat korkeatasoisia. Kilpailutöitä arvioitiin käytettävyyden, kestävyyden ja esteettisyyden mukaan.

Toiselle sijalle asetettiin kaksi ehdotusta: brittiläisen Ove Arup & Partners Internationalin ehdotus Filum Lucis, jonka pääsuunnittelija on Ed Clark ja pääarkkitehti Amanda Levete. Jaetulle toiselle sijalle nousi Unda Arctica, jonka pääsuunnittelija on DI Juhani Hyvönen ja pääarkkitehti Hanna Hyvönen suomalaisesta Insinööritoimisto Pontekista.

Kansainvälisellä siltakilpailulla etsittiin maisemallisesti ja kulttuurihistoriallisesti vaativaan ympäristöön parasta ekologista ratkaisua. Suunnittelukilpailussa oli tehtävänä suunnitella siltayhteys Sompasaaresta Korkeasaaren kautta Kruunuvuorenrantaan. Siltayhteys muodostuisi vähintään kahdesta sillasta, joista pisin voisi olla 1,2 kilometriä ja toteutuessaan Suomen pisin silta.

RIL avusti Helsingin kaupunkia kilpailun valmistelussa yhdessä SAFAn kanssa. Kilpailu oli insinööritaitokilpailuiden periaatteita noudattavista kilpailuista merkittävin koskaan.

Palaa edelliselle sivulle