Kestävän korjausrakentamisen huippuasiantuntijat koolla Oulussa

ti 21. toukokuuta 2013 09.00.00

Oulussa järjestetään 22. – 24.5.2013 kansainvälinen aluekonferenssi Sustainable Building SB13, jonka teemoina ovat kestävä korjaus- ja täydennysrakentaminen. Luvassa on yli 60 puheenvuoroa huippuasiantuntijoilta ympäri maailman. Esitysten aiheet kattavat kestävän rakentamisen ja korjaamisen eri osa-alueet energiatehokkuudesta tuotemallinnukseen. Oulun tapahtuma on osa laajaa kansainvälistä konferenssisarjaa, jonka järjestäjiin kuuluu muun muassa YK:n Ympäristöohjelma.

”Oulu valittiin konferenssin pitopaikaksi, koska se on kestävän ja käyttäjälähtöisen rakentamisen tunnustettu edelläkävijä Suomessa. Konferenssivieraat pääsevät Oulussa tutustumaan myös käytännön kohteisiin”, kertoo konferenssin järjestelykomitean puheenjohtaja Helena Soimakallio Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry:stä.

Kansainvälinen kestävän rakentamisen konferenssi järjestetään nyt ensimmäistä kertaa näin pohjoisessa. Konferenssiin odotetaan noin sataa osallistujaa lähinnä Euroopan sekä Venäjän rakennusalan tiedeyhteisöistä ja yrityksistä.

Tapahtuma on yksi kuudestatoista ympäri maailman tänä vuonna järjestettävästä alueellisesta konferenssista, joissa valmistellaan vuoden 2014 maailmankonferenssin teemoja. ”Suomessa järjestettävän Pohjois-Euroopan aluekonferenssin painopisteitä ovat erittäin voimakkaassa kasvussa oleva korjausrakentaminen sekä globaaliksi haasteeksi noussut kaupunkialueiden täydennysrakentaminen. Aihepiiriä käsitellään monipuolisesti hallinnosta käytännön esimerkkeihin. Aluekonferenssien päätulokset kootaan esitettäväksi seuraavassa maailmankonferenssissa.”, toteaa konferenssin sisällöstä vastanneen tieteellisen komitean puheenjohtaja Appu Haapio VTT:ltä.

Kolmen vuoden välein järjestettävät maailmanlaajuiset Sustainable Building -konferenssit tähtäävät paitsi kestävään rakentamista koskevien parhaiden esimerkkien jakamiseen, myös uusien työkalujen ja menetelmien luomiseen. Konferenssisarjalla pyritään kehittämään muun muassa rakentamisen ekotehokkuuden arviointiin soveltuvia menetelmiä sekä 0- ja passiivienergiarakentamisen malleja.

Haapio korostaa, että eri konferenssien yhteisenä tavoitteena on kehittää energiatehokkaita ratkaisuja sekä uudis- että korjausrakentamiseen. ”Kansainvälinen kehitystyö tähtääkin siihen, että löydämme erilaisiin olosuhteisiin soveltuvia konkreettisia ratkaisuja, voimme vertailla niitä ja kehittää parhaiksi todettujen käytäntöjen perusteella suosituksia.”, hän toteaa.

”Suomessa puhutaan paljon matalaenergiaratkaisuista ja passiivitaloista uudisrakentamisessa, mutta korjausrakentaminen ja aluetason ratkaisut ovat olleet vähemmän esillä. Näitä odotetaan esiteltävän konferenssissa. Yritysten ja tutkimusyhteisöjen tapaamisissa syntyy käsitys siitä, missä kestävässä rakentamisessa maailmalla mennään ja mihin meidän tulee Suomessakin panostaa”, Haapio kertoo.

Oululainen osaaminen esille

Oulun kaupunki on ollut Suomessa energiatehokkaan rakentamisen edelläkävijä. Tähän ovat vaikuttaneet muun muassa ilmaston asettamat vaatimukset rakentamiselle ja rakennusten energiatehokkuudelle sekä ennen kaikkea kaupungin rakennusvalvonnan aktiivinen ote kestävän rakentamisen kehittämiseen. Oulun rakennusvalvonta onkin toiminut ympäristöministeriön kumppanina, kun Suomeen on luotu energiaviisasta rakentamisen lainsäädäntöä ja ohjeistusta. Soimakallio uskookin, että Oulussa järjestettävä aluekonferenssi toimii näyteikkunana suomalaiselle ja oululaiselle osaamiselle kotimaata laajemmin.

”Kolmeen konferenssipäivän sisältyvät kohdevierailut muun muassa Oulun Ympäristötaloon ja Laanilan ekovoimalaitokseen, joille tarjoutuu tilaisuus esitellä tuotteitaan ja ratkaisujaan kansainväliselle yleisölle. Meillä on maailman mittakaavassa erittäin mielenkiintoista tietotaitoa esimerkiksi aluetason hajautettujen energiaratkaisuissa sekä sähkö- ja lämmön yhteistuotannossa. Myös oululainen rakentajien neuvonta energia-asioissa eli ns. ”hoksauttaminen” on varmasti kiinnostava menestystarina”, uskoo Soimakallio.

Konferenssin kotimaiset järjestäjät ovat VTT ja Suomen Rakennusinsinöörien Liito RIL. Konferenssi on järjestetty yhteistyössä alan keskeisten kansainvälisten organisaatioiden - CIB (Council for Research in Innovation in Building and Construction), iiSBE (International Initiative for Sustainable Built Environment) ja UNEP (United Nations Environmental Programme-Sustainable Building and Construction Initiative) - kanssa.

**

Lisätietoja:
Appu Haapio, erikoistutkija, VTT, appu.haapio@vtt.fi, p. 040-1628433
Helena Soimakallio, toimitusjohtaja, RIL ry, helena.soimakallio@ril.fi, p. 040-5507706
www.sb13.fi

Palaa edelliselle sivulle